Ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa cumperi o centrala termica pe lemne?

person Publicat de: UnicalGaz list In: Sfaturi utile centrale pe lemne Pe: comment Comentariu: 2 favorite Vizualizat: 30311

Pentru buna funcţionare a centralei termice pe lemne şi pentru a evita apariţia unor evenimente nefavorabile, vă rugăm să urmaţi sfaturile:

Camera centralei termice trebuie să corespunda normelor şi normativelor în vigoare: camera centralei termice trebuie să fie construită dintr-un material neinflamabil (ex: cărămidă, BCA), volumul acesteia să fie de minim 18m3, camera centralei termice sa aibă un geam normal (nu termopan) cu o suprafaţă corespunzătoare, uşa acestei camere sa fie metalică, cu deschidere spre exterior; De asemenea, camera centralei termice trebuie sa aibă o suprafaţă suficientă mobilării acesteia cu toate echipamentele din cadrul instalaţiei termice, astfel încât în cazul unei avarii, intervenţia să poată fi făcută în mod accesibil şi în timp util. De regulă aceasta cameră ar trebui să nu fie amplasată în interiorul imobilului încălzit de centrala termica pe lemne, ci amplasată ori într-o construcţie anexă imobilului ori undeva în vecinătatea imobilului.

Coşul de fum al centralei termice trebuie dimensionat în funcţie de caracteristicile tehnice ale centralei termice, care trebuie puse la dispoziţia clientului de către furnizorul centralei, dar şi în funcţie de caracteristicile sale. Diametrul coşului de fum trebuie să fie calculat astfel încât centrala termică să poată avea tiraj dar nici să fie supradimensionat, deoarece pierderile de căldură vor fi mai mari şi astfel, centrala termică îşi va diminua puterea de încălzire. Conform normativelor coşul de fum ar trebui să depăşească cu 1m coama casei, sau dacă în vecinătate exista un alt imobil mai înalt decât locuinţa dvs, atunci să depăşească cu 1m coama acestuia. Toate acestea sunt necesare pentru ca fumul degajat în urma arderii lemnului să afecteze cât mai puţin persoanele care se află în  imobil sau în vecinătatea acesteia. Coşul de fum al centralei termice ar trebui curăţat cât mai des pentru a nu lăsa ca acesta să se înfunde. Există riscul unei explozii!

Instalaţia termică trebuie să aibă anumite echipamente care sa confere siguranţa în exploatare. La orice centrală termică pe lemne, indiferent dacă este clasică sau cu gazeificare, trebuie să avem următoarele echipamente de siguranţă: 2 supape de siguranţă, vas de expansiune, pompă de circulaţie, pompă de recirculare sau ventil de recirculare între tur şi retur, serpentină de răcire şi ventil de descărcare la supra-temperatură. Totuşi, aceste echipamente nu oferă o siguranţă deplină, deoarece poate apărea o problema în cazul în care se întrerupe curentul electric de la reţea şi pompele, respectiv hidroforul / pompa de puţ nu vor putea funcţiona, acestea funcţionând cu curent electric. În acest caz, recomandăm ca şi instalaţia electrică sa aibă elemente de siguranţă, adica o protecţie împotriva penelor de curent. Există mai multe variante de protecţie a echipamentelor centralei termice pe lemn în cazul penelor de curent: generator electric pe benzină / motorină sau o sursă de curent – UPS (uninterruptible power supply) care sa fie cuplată la o baterie.

Centrala termică trebuie curăţată periodic de cenuşa care rezultă în urma arderii lemnului pentru a evita funcţionarea acesteia necorespunzător, fapt ce poate duce la aprinderea acesteia mai dificilă datorită lipsei sau insuficienţei aerului de ardere. Pe pereţii centralei termice, datorită lemnului folosit, care are o umiditate ridicată (peste 20%), se poate face condens care să antreneze reziduurile rezultate în urma arderii lemnului şi formarea pe pereţii acesteia a gudronului (în special la centralele pe lemne cu gazeificare). Acest gudron se recomandă a fi curăţat periodic cu peria de sârma cu care de obicei vine în dotare centrala termică). Gudronul poate ataca în timp pereţii centralei şi poate duce la crăparea acestora sau se poate depune şi pe racordul la coşul de fum şi există riscul aprinderii acestuia.

In procesul de ardere al combustibilului la centrale termice pe lemne se produc gudroane si condens, care au un caracter deosebit de acid,asupra corpului centralei termice indiferent de material - tabla sau fonta. Pentru diminuarea acestui efect centrala termica pe lemn trebuie sa functioneze la temperaturi ridicate 80-90 grade celsius ,iar temperatura pe returul centralei trebuie sa fie 60-65 grade celsius,pentru asigurarea acestei temperaturi ridicate pe returul centralei termice pe lemne este obligatoriu folosirea echipamentelor automate care pot asigura temperatura de 60-65 gr - pompa laddomat, regumat oventrop, termoventil, pompa de bay-pass.Daca se folseste lemnul verde, depunerea de gudron este mare in centrala termica, cosul de fum si racordul intre centrala termica si cosul de fum, de aceea va trebui verificat si curatat de cate ori este nevoie pentru o buna functionare a centralei termice si pentru evitarea unui incendiu la cosul de fum.

Încheiaţi un contract de service cu o firmă specializata, contract care să includă 2 vizite / verificări anuale: una înainte de începerea perioadei friguroase şi una după trecerea iernii. Garantia este valabila daca centrala termica este instalata de catre o firma autorizata ISCIR conform prescriptilor tehnice, iar punerea in functiune/ (PIF) autorizarea de functionare este facuta de catre o firma autorizata ISCIR care  si este agreeata de catre firma producatoare a centralei  termice  daca centrala termica pe lemne este montata cu tanc de acumulare ( puffer) se obtine o reducere a combustibilului cu 20-30%,va creste durata de viata a centralei termice si a cosului de fum.

Achiziţionaţi un detector de monoxid de carbon cu semnalizare acustică, pentru a nu risca intoxicarea cu fum. De asemenea, este bine să aveţi şi un stingător de incendiu de mână.

Este interzisă cu desăvârşire montarea unei centrale termice pe lemne în apartamentele de bloc.

Lemnul folosit ca si combustibil pentru centralele termice pe lemne cu gazeificare,centrale  cu ardere clasica ,sobe, seminee,termoseminee trebuie sa fie uscat (1,5 -2  ani), folosind lemnul verde scade randamentul si puterea termica a centralei, inevitabil vor aparea si depunerile de gudron in centrala termica si pe interiorul cosului de fum. Pentru asigurarea unei incalziri ecologice este interzisa arderea altor combustibili care nu sunt prescrisi de producator in cartea tehnica a fiecarei centrale termice. La prima aprindere a focului la centrala termica pe lemne se poate produce condens, acesta nu este un defect va disparea dupa incalzirea centralei termice, condensul poate persista daca centrala termica nu este montata corespunzator. 

Există mituri cum că "dacă pui lemne verzi, ţine focul mai mult" - Greşit, atunci ce să faca cei care au lemne uscate? După ce alimentează centrala cu lemn uscat, să mai adauge şi ceva apă în centrala termică, poate ţine mai mult !? categoric nu. Sau "nu lua o centrală cu gazeificare, ia una cu ardere clasică - merge şi cu lemne verzi" Greşit, folosind lemnul verde, randamentul centralei scade la cele cu gazeificare la 60 -70%, iar la cele cu ardere clasică scade la 40-50%.

Sunt clienţi care nu sunt mulţumiţi de centrala termică achiziţionată chiar dacă este cu gazeificare sau cu ardere clasică. Se întâmplă datorită faptului că centrala termică este montată necorespunzător, coşul de fum nu este bun sau centrala este incorect dimensionată.

IMOPRTANT:

  • daca se foloseste lemnul verde centrala termica va trebui curatata mai des 1-3 zile;
  • daca se foloseste lemnul verde cosul de fum va trebui verificat si curatat la 1-2 saptamani,pentru a evita riscul  unui incendiu la cosul de fum (gudronul depus pe cosul de fum este inflamabil);
  • in caz de necesitate,urgenta pentru stingerea focului in centrala termica se foloseste numai NISIP, interzis a se folosi APA (sa aveti langa centrala termica o lada cu nisip si o lopata);

Nu depozitaţi lemne sau reziduuri lemnoase în imediata apropiere a centralei termice pe lemne, pentru că exista şanse să se producă un incendiu.

Pentru curatarea centralelor va recomandam folosirea unui produs BISTRE A9 (este foarte eficient) - detalii mai jos:

  • este interzisa golirea instalatiei de lichid ,va favoriza aparitia coroziunii la centrala termica cat si la calorifere;
  • pentru evitarea posibila a ingehetului pe timp de iarna (pentru a putea pleca linistiti in vacanta de iarna ) va recomandam folosirea antigelului pentru instalatii;
  • va recomandam montarea centralelor termice cu gazeificare si a celor cu ardere clasica cu pompa LADDOMAT sau pompa  de bay-pas+ ventil termo regulator , pentru a evita formarea condensului si pentru o functionare cat mai buna a centralei termice;
  • presiunea in instalatie trebuie verificata la rece ( fara foc in centrala termica) .presiunea trebuie sa fie 0,5-1,5 bar (in functie de modelul de centrala termica este specificat in cartea tehnica a  centralei);
  • interzis a se face alimentarea cu apa a centralei la temperaturi ridicate, alimentarea cu apa a instalatiei se face la rece (fara foc in centrala termica);

Eliminator de gudron BISTRE A9

Produs pudră destinat să reducă funinginea centralelor sau conductelor şemineurilor ce au drept combustibil lemn sau cărbune.Are aspect de pudră şi culoare gri.

Mod de aplicare:

  • Creşterea temperaturii suprafeţelor ce trebuie tratate  .
  • Aplicaţi doza de produs pe jar (combustibil).
  • Reduceţi tirajul la minim pentru a prelungi tratamentul prin emisia de fum eliberat şi încărcat de produs.

Recomandări: Utilizarea produsului BISTRE A9 facilitează întreţinerea şi buna funcţionare a hornurilor dumneavoastră, dar nu se exclude un hornărit mecanic obligatoriu. BISTRE A9 în cutie este destinat tratamentului preventiv pe termen lung.

De ce nu creste temperatura apei la centrala termica cu lemne fie ca este   centrala termica cu gazeificare sau centrala termica cu ardere clasica. Daca aveti instalata o centrala termica cu lemne si aveti "probleme" ( nu creste temperatura apei ) posibile cauze:

  • calitatea lemnului ( umiditatea lemnului) lemnul trebuie sa fie uscat de minim 1,5 ani,daca veti folosi lemnul verde este posibil ca temperatura apei in centrala termica sa se ridice foarte greu;
  • temperatura de pornire a pompei trebuie verificata pe termostatul de comanda;
  • termostatul trebuie sa porneasca la o temperatura minima de 60 grade C -nu lasati pompa sa functioneze la temperaturi joase a apei in instalatie;    
  • daca tirajul cosului de fum nu este corespunzator temperatura apei nu se va ridica datorita gazelor de ardere care nu vor fi    evacuate   corespunzator acestea vor "inabusi focul" ,lemnele in centrala termica sunt " afumate" adr  foafte greu  si exista posibilitatea chiar de stingere a focului;
  • va trebui verificat tirajul cosului de fum ( fiecare model de centrala termica are nevoie de un anumit tiraj la cosul de fum, in functie de model ,marca ,putere... ,acesta este specificat in cartea tehnica a centralei) ,tirajul cosului de fum trebuie masurat de catre o firma specializata;
  • daca centrala termica nu este curatata: gudronul si cenusa accumulata in interiorul centralei termice va "impiedica" transferul termic;
  • verificati daca centrala termica este curatata;
  • centrala termica pe care o aveti instalata este "subdimensionata" nu este dimensionata corespunzator pentru suprafata care trebiue incalzita;
  • aerisirea incaperii centralei termice -centrala termica mai ales daca este o centrala termica cu gazeificare are nevoie de " priza de aer";
  • ar fi indicata o aerisire sau geamul sa fie putin deschis;

Ce trebuie sa stiu daca temperatura in camera este prea mare:

  • in cazul in care aveti montata o centrala termica pe lemn, carbune, bricheti din rumegus....etc si constatati ca in anumite camere (posibil in toate camerele) aveti o temperatura prea mare ceea ce creeaza un disconfort, cei mai multi posesori de centrale termice pe lemne fac ceea ce nu ar trebui  sa faca, seteaza centrala termica sa functioneze la o temperatura mai joasa -TOTAL GRESIT- orice tip de centrala termica pe lemne functioneaza la randament maxim la o temperatura de 80-85 grade C, folosind centrala termica la temperaturi joase  rezulta scaderea randamentului  centralei termice, apare  condensul in centrala termica, gudroane si folosind centrala termica pentru un timp indelungat la temperaturi joase se poate sparge corpul centralei termice.
  • pentru a controla temperatura, randanent ridicat, consum de lemne cat mai redus si pentru confortul dvs. va recomandam montarea  unei vane de amestec si a robinetilor cu cap termostatic.

Comentarii

George Oct 6, 2020
Un articol foarte bun.
Nicu Oct 3, 2019
Aceste informatii m-au ajutat in alegerea unei centrate termice pe lemne.

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie